Grillimine on lõbus ja seltskondlik tegevus - ohtralt grilltooteid, pisut kannatust ja valmibki hõrk grillroog. Kasuks ka päikesepaisteline ilm, hea seltskond!

Grillide valik on väga suur. Müüakse elektrigrille, gaasigrille ja kõige rohkem kasutatavaid erinevaid puusöegrille: grillkarbid, kuppelgrillid ehk ufod, lahtised grillid ja paiksed grillahjud. Parima tulemuse saab grillides puusöegrillil hõõguvate süte kohal. Suletud kaanega grillides on toidu valmimisaeg lühem ja asendamatu söearoom ning suitsune maitsehõng tulevad tugevamalt esile.

Gaasigrillidest võiks eelistada laavakividega grilli, sest laavakivid hõõguvad ja ei teki intensiivset leeki. Kivi tõmbab kuumuse endasse ja jaotab selle ühtlaselt. Gaasigrillide puhul on miinuseks puusuitsu lõhna puudumine, plussiks aga mugavus, kiirus ja puhtus.

Grillivarustuse hulka kuuluvad loomulikult grill, süsi või puit, süütematerjal, tikud, grilltangid, foolium ja vesi vms leekide kustutamiseks. Vaja läheb traatharja grillresti puhastamiseks, grillpintslit, vardaid šašlõki või lisandite jaoks. Kindlasti ei tohi liha keeramiseks kasutada kahvlit, mis jätab lihasse augud, millest maitsev lihamahl välja voolab ja liha jääb kuivem. Parim on kasutada liha ja ka teiste toiduainete pööramiseks grilltange. Suuremate lihatükkide jaoks ka liha sisetermomeetri, vajadusel veel lihanuga ja lõikelauda.

Mõned näpunäited grillimiseks

- Kõige puhtama maitseelamuse annab süütamine ilma süütevedelikuta. Kasutage väikesi puupilpaid, paberit, toiduõli jms.

- Grillsüte õige kuumuse tuvastamiseks hoidke kätt umbes 10 cm kõrgusel sütest (st resti kohal) ~ 3-4 sekundit. Kui käel hakkab väga kuum ja te seda rohkem süte kohal hoida ei suuda, on kuumus grillimiseks paras. Kui suudate kätt hoida kauem, on kuumus liiga väike, kui vähem, siis liiga suur.

- Kui kuumus läheb liiga suureks ja lihast eralduv rasv on sütel põlema läinud, tuleb leek summutada. Selleks kasutage vett või mõnda muud vedelikku, mis on söödav ja ei põle. Leeki saab summutada ka grillile kaane peale asetamisega ja märja lepapuust saepuruga, mis tekitab ka lisasuitsu. Parema maitse ja hõngu saamiseks võib leegi summutamiseks kasutada õlut või veini.

- Sütele pandud maitsetaimed ehk ürdid (rosmariin, tüümian ehk aedliivatee, basiilik jne) või oksakesed/laastud (kirss, vaarikas, kadakas, õunapuu jne) annavad roale huvitava maitsenüansi.

 

Grillida võib kõike!

- Grillimiseks on parim mõningase rasvasisaldusega väikesetükiline liha. Enim grillitav tükiliha on sea kaelakarbonaad mis on parim nii šašlõkiks kui grill-lihaks. Grillimiseks sobivad väga hästi ka sea sise- ja välisfilee, peekon ning loomulikult sea ribi

- Väga maitsev ja populaarne on keefirimarinaadis šašlõkk  Keefir annab hõrku maitset ja muudab ühtlasi liha pehmemaks.

- Enamasti valmistatakse šašlõkki/grill-liha sealihast ja broilerilihast.

- Grillvorstide grillimine on tõeliselt lihtne ja nauditav tegevus.

- Kaladest on enimgrillitavad forell ja lõhe  Väga maitsvad on ka grillitud lest, räim, haug, jne.

- Puu- ja köögiviljadest sobivad lõikudena grillimiseks väga hästi baklažaan, suvikõrvits, banaan,maisitõlvik, paprika ja ananass. Fooliumis grillituna on väga maitsvad õun, aprikoos, mango, apelsin, pirn, sibul, küüslauk, tomat, porgand, kaalikas ja kartul.

 

Proovi ise teha keefirimarinaadis seakaelakarbonaadi steike

Vaja läheb :

Valmistamine:
Lõika liha  200g steikideks, haamerda natuke. Haki sibul ja purusta küüslauk. Sega kõik toorained kaussi või kilekotti, maitsesta! Lase ööpäev marineeruda

Grillimine:

Enne grillimist tupsuta liha liigsest marinaadist puhtaks, sedasi tehes väldid liha liigsest söestumist.  Grilli!

Lisandiks sobib mündi-advokaado salat                                                                                                                                                                                   

 

 

Kasutatud tekste www.eestitoit.ee